Как да защитим интернет трафика си от МВР подслушване

TOR e свободен софтуер разработен от военните, който ви помага да се предпазите от анализ на трафика ви в Интернет, подслушване или мониторинг на мрежата, която нарушава вашите права и ви дава свободата да не бъдете наблюдаван от някого, който си е поставил за цел да прави това. С помощта на TOR ще можете да осигурите анонимност при браузване и публикуване на уеб сайтове, обмен на съобщения, IRC, SSH и други приложения, които използват TCP протокола. Никой и по никакъв начин не може да разбере с кого си комуникирате как точно и какво сайтове посещавате или какво сваляте от световната мрежа. 

Инструментът гарантира сигурност, защото комуникациите ви биват разхождани през разпръсната мрежа от сървъри, наречени "onion routers". Проектът възниква като разработка на военните в САЩ и е създаден именно с тази цел – да защити комуникацията на свръхсекретни отдели. Само мога да вметна, че и Интернет започва да се развива по същия начин.

A сега най-важния въпрос: Как да се сдобием с него и как да направим така, че да можем да го използваме.

Стъпки

1. Изтеглете си TOR и Privoxy за вашата операционна система и ги инсталирайте.

Windows
Изтглете файловете от тук http://www.torproject.org/download.html.en и ги
инсталирайте. Инсталатора ще ви инсталира 3 програми Tor, Vidalia (графичен
интерфейс за Tor) и Privoxy

Линукс
Ако използвате Gnu/Linux, която поддържа пакетна система, можете да си ги
инсталирате от там. Ако не, можете да си ги компилирате, като изтеглите кода от
тук: http://www.torproject.org/download.html.en

Mac OS X
Процедурата отново е същата – можете да си свалите инсталатор от
http://www.torproject.org/download.html.en и да инсталирате всичко, което ви е
нужно с помощта на удобен графичен интерфейс.

2. Настройка

Ако сте под Windows или Mac OS X, пакетът ви прави и конфигурацията. Ако сте под Gnu/Linux ще трябва да промените конфигурационния си файл. Ако не искате да губите много време, можете да използвате ето тези примерни настройки:

# Generally, this file goes in /etc/privoxy/config
##
Tor listens as a SOCKS4a proxy here:
forward-socks4a / 127.0.0.1:9050 .
confdir /etc/privoxy
logdir /var/log/privoxy
actionsfile standard # Internal purpose, recommended
actionsfile default # Main actions file
actionsfile user # User customizations
filterfile default.filter
# Don't log interesting things, only startup messages, warnings and errors
#logfile logfile
#jarfile jarfile
#debug 0 # show each GET/POST/CONNECT request
debug 4096 # Startup banner and warnings
debug 8192 # Errors - *we highly recommended enabling this*
user-manual /usr/share/doc/privoxy/user-manual
listen-address 127.0.0.1:8118
toggle 1
enable-remote-toggle 0
enable-edit-actions 0
enable-remote-http-toggle 0
buffer-limit 4096

3. Свалете си хубав браузър и разширение за него.

Ако искате да контролирате кога да използвате TOR и кога не с помощта на удобен интерфейс и освен това да бъдете максимално защитен от всякакви проблеми в Интернет, ви препоръчваме да си свалите Firefox и към него да добавите разширението за TOR, намиращо се тук: https://addons.mozilla.org/firefox/2275/
За да го инсталирате, трябва да кликнете на бутона за инсталация на горната препратка и след като се инсталира, да рестартирате Firefox. Aко нямате Firefox и искате да си го инсталирате – можете да го направите от ето тук:
http://www.mozilla.com/en-US/firefox/

4. Нека да браузваме анонимно.

- Уверете се че TOR и Privoxy са включени
- Пуснете Firefox и активирайте TOR. Това става като кликнете на разширението,
намиращо се в долната част на браузъра ви.
- Заредете този сайт и разберете дали всичко е наред:
https://check.torproject.org/


Други начини
Ако не искате да използвате Firefox, а браузъра, който ви е любим, трябва да направим още малко настройки. Отворете частта в която задавате proxy сървър за вашата връзка с Интернет. Там въведете адреса на Privoxy. Ако не сте задали някакъв друг, той ще е http://127.0.0.1:8118

Как точно работи ТОR и защо ме защитава?



Когато искаме да достъпим нещо в Интернет, към момента ние се връзваме директно с него или както е показано на картинката с червения указател, двата компютъра си 'говорят' един с друг директно, с помощта на неутралната преноста среда – интернет. Да приемем, обаче, че някой иска да следи трафика ни и да разбере какво си говорят двата компютъра, каква информация си разменят и други неща. Тогава идва TOR.



TOR точките се намират в Интернет и са настроени така, че да пренасочват по криптирани канали заявки по случаен начин, така, че тази комуникация да не може да се проследи.
Ако се интересувате повече от как технически е организирано това и как вие можете да станете част от тази мрежа на TOR точките, вижте това:
http://www.torproject.org/overview.html.en

Въпроси и коментари
Ако имате въпроси относно тези инструкции, можете да пишете на tor@efb.bg.
Електронна граница е организация за защита на цифровите ни права. Ако искате да помогнете за изграждането на TOR мрежа у нас или да се включите в другите ни дейности – посетете http://efb.bg




9 коментара:

Добра, добра. С нея слушам Pandora.

Анонимен каза...
февруари 08, 2009 10:08 пр.об.  

Това да не е програмата,която гузния-негонен трябва да си инсталира за да го подслушва по-лесно МВР!?

Анонимен каза...
февруари 08, 2009 12:40 сл.об.  

Как стои въпроса със Skype и какви са минусите?

Анонимен каза...
февруари 08, 2009 1:47 сл.об.  

"Никой и по никакъв начин не може да разбере с кого си комуникирате как точно и какво сайтове посещавате или какво сваляте от световната мрежа."

това не е точно така :)
всеки exit node (който е компютър на някой от tor мрежата, това мога да съм и аз или ти) може да събира информация. например имена и пароли за ел.пощи. така че, внимателно с използването на tor :)

Анонимен каза...
февруари 08, 2009 7:24 сл.об.  

TOR е разработен от Военноморската Изследователска Лабораторния на САЩ и РАБОТИ! Поинтересувайте се за т.нар. ОТ (onion routing).

Анонимен каза...
февруари 09, 2009 10:41 пр.об.  

За Скайпа нищо не казахте...

Анонимен каза...
февруари 09, 2009 10:42 пр.об.  

TOR предлага много добра защита за IM комуникации, включително и Skype.

Анонимен каза...
февруари 09, 2009 10:47 пр.об.  

Ei tva e super thx :)

Анонимен каза...
февруари 12, 2009 5:00 пр.об.  

Скоростта на връзката е толкова бавна, че практически може да използвате програмата само откъслечно,ако например искате да публикувате коментар в някой сайт,без копоите да разберат откъде сте. Забравете с 2-3 кб/сек да свършите нещо друго. Освен това, не бих препоръчал да си отваряте имейла през нея, или каквато и да е друга защитена с парола страница. Всеки може да инсталира Тор нод, а вие си нямате хабер през кои нодове минава връзката ви и дали администраторите на тези нодове не събират данните ви за техни цели. Преди сума ти време имаше статия някъде си, как много от нодовете всъщност шпионират потребителите на Тор, даже посолства на някои страни бяха загубили така секретна информация. Пуснете си и вие един нод и почвайте да събирате информация :-)
Ама и това е рисковано. Ще вземе например някой да направи някой зулум и връзката му да мине през вашия компютър, и като ви нахлуе НСБОП рано сутринта и почне да раздава юмруци наляво и надясно, опитайте се да им обясните,че използвате onion router... Lol !

Сериозно хора, ако искате истинска анонимност, ще ви трябват някои технически познания в областта на информатиката, изобретателност и средства.
Може например да хакнете някой wireless access point, като преди това сте си сменили MAC Адреса разбира се (може да ви видят МАС адреса и да търсят в бази данни на производителите,на кого е продаден компютъра) .Работете с LiveCD на някоя стара машина,на която не са вградени разни интересни неща в БИОС-а,което предполагам,че се случва в последните години.
Имайте едно наум,че съдържанието което сваляте, може да се логва от някой снифър в мрежата или самата мрежа да е honeypot,чакащ такива като вас.Така че паролите ви пак не са сигурни...И не се връщайте на същото място повече от веднъж, може да имат радиопеленгатор и да ви определят местоположението. Най-добре си носете оръжие или отрова и бъдете готови всеки момент да се отправите към небитието.
Това стига ли ви, хах ?

Анонимен каза...
февруари 16, 2009 5:18 сл.об.  

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар

Безплатна синхронизация на снимки, видео и файлове за Android - iPhone - iPad - Windows PC - Mac - Linux. До 20 GB дисково пространство + 250 MB бонус. Научете повече.

Популярни публикации