Новата официална фонетична клавиатура

В края на 2006-та година Министерството на държавната администрация инциира проект Разбираема България включващ транслитерация (романизация) на българския език от кирилица в латиница. Резултатът беше следния нов официален стандарт за изписване на собствени имена:
Уеб програмите за транслитерация разработени съгласно член 19 на Закона за българските документи за самоличност са:
Транслитерация от кирилица в латиница - 2cyr
Транслитерация от латиница в кирилица - Kredor и Abv.bg
Конвертор кирилица латиница. Превод от кирилица в латиница и латиница в кирилица.

Друга част от проекта Разбираема България включваше и създаване на
"Клавиатурни подредби на устройства за писане на български език". Беше създадена нова фонетична клавиатура - (ЧШЕРТЪ), която се приема за държавен стандарт съгласно БДС 5237:2006:

Беше одобрена и клавиатурна подредба на кирилица за електронни устройства с 12 буквено-цифрови клавиша (мобилни телефони, GSM, PDA):
Първите ми впечатления за БДС 5237:2006 бяха негативни, т.к. съм свикнал с по-старата фонетика (ЯВЕРТ). Въпреки това ми напраши добро впечатление графичната прилика между кирилските букви Ш, Ч и Ж и латинските W, q и X. При останалите букви е търсено фонетично съответствие, с изключение на тези, които са разположени на символи (това са Ь и двузвучните Ю, Я и Щ). Добавени са символите за евро, дългото тире, българските двойни кавички и буквата И ударено. В подредбата "Фонетична" са премахнати някои грешки като това, че В вече е на V вместо на W.
Клавиатурата е разработена от учени на БАН и се подкрепя от
Datecs, LiterNet, PC Magazine, вестник Стандарт и др. Интегрирането на новият стандарт за писане в Windows Vista, iPhone и вероятно скоро и Flex Type на Datecs ме кара да мисля, че не е лоша идея да свикнем с БДС 5237:2006, защото отсега нататък всички компютърни продукти ще са базирани върху него. Можете да свалите клавиатурната подредба от тук.




0 коментара:

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар

Безплатна синхронизация на снимки, видео и файлове за Android - iPhone - iPad - Windows PC - Mac - Linux. До 20 GB дисково пространство + 250 MB бонус. Научете повече.

Популярни публикации