Да помогнем на българската Уикипедия !

Българският вариант на Уикипедия е създаден през декември 2003г. До момента в енциклопедията са създадени малко над 44000 статии. По всеобщото мнение българите имат нужда от повече надеждни интернет източници, а всеки може да съдейства за увеличаване на броя на статиите в българската Уикипедия. Целта на проект Уикипедия 100 000 е броят на статиите да се увеличи над два пъти.

Сред инициаторите на проекта са Нов български университет, Българското училище за политика, Mediapool, Gorichka.bg, CEE Trust, Център за култура и дебат Червената къща, както и доброволци на Уикипедия. Според тях с едно по-обширно издание ще бъде създадена българска общност на знанието и незаменим информационен и образователен източник за всеки, който говори български език.

Какво можем да направим? Хората, замесени в идеята, предлагат всеки, който има познания в дадена област, да напише интересна статия по дадена тема. Например, ако учите финанси, защо да не напишете статия за това какво е инфлация, централна банка или основен лихвен процент? Ако сте историк, защо не допълните статията за траките, която сега е оскъдна? Wikipedia може да работи и за вас. Ако сте студент, преподавател или служител в някой университет, започнете статия за университета. Кажете на колегите си да я допълнят. Сложете снимка от значимо събитие. Или може би работите в музея на Иван Вазов или на Васил Левски. Разкажете за тях. Публикувайте данни, които трудно се срещат по справочниците.

Уикипедия има нужда от вашата помощ!




0 коментара:

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар

Безплатна синхронизация на снимки, видео и файлове за Android - iPhone - iPad - Windows PC - Mac - Linux. До 20 GB дисково пространство + 250 MB бонус. Научете повече.

Популярни публикации