Kак да инсталираме Windows XP върху USB памет

И не само windows, но и още редица полезни приложения, като софтуер за записване на CD-та, антивирусни пакети, чистачки за шпионски и рекламни програми, връзка с интернет, дори ADSL. За базова инсталация ви е нужен USB Drive с големина поне 256 MB. Ако искате да се възползвате от допълните екстри, може да се наложи да използвате устройство с капацитет от 512 MB или 1 GB.

подготовка

Първо трябва да форматирате USB паметта с файлова система FAT. Не е желателно да го правите с вградения в Windows софтуер за формат. По-добре си изтеглете специализирано приложение, разработено от HP, от адрес: h18007.www1.hp.com/support/files/hpcpqdt/us/download/20306.html (знам, че не изглежда приятно, но няма как).
Ако копирате и системните файлове boot.ini, ntldr и ntdetect, ще можете да стартирате от USB устройството.
След това трябва да влезете в BIOS-а на компютъра и да промените реда на устройствата, в които се търси операционна система (Boot Device Priority). USB паметта трябва да мине на по-предна позиция от харддисковете.

дистрибуция

В произволна нова директория (например c:\usb-dist) запишете файловете от инсталационно CD на Windows XP. Ако имате такава, използвайте инсталация с вграден Service Pack 2, иначе от www.microsoft.com/downloads/ трябва да си изтеглите Windows XP Service Pack 2 for IT Professionals and Developers и да го запишете, преименувано като xpsp2.exe в друга директория (например c:\sp2).
Разархивирайте го с командата
c:\sp2\xpsp2.exe -u -x:c:\sp2\sp2
и обновете дистрибуцията си, като изпълните
c:\sp2\sp2\i386\update\update.exe -s:c:\usb-dist

BartPE

За да можете да създадете минимизирана дистрибуция, подходяща за инсталиране върху флаш устройство, ще използвате продукта Bart PE Builder, който може да се намери на адрес www.nu2.nu/pebuilder/

(в секция Download)

Той се инсталира като нормално Windows приложение. Стартирайте го и следвайте въпросите. Оставете отметките за Create ISO image и Burn to CD неактивни (BartPE създава и инсталации върху CD). Тук можете да изберете допълнителните програми, които да се инсталират (обозначени като plugins). Натиснете Build и ще бъдат генерирани файловете, които е необходимо да бъдат прехвърлени на USB устройството.
Ако не сте променяли инсталационната директория, те трябва да са в
c:\Program Files\pebuilder313\plugin\peinst.
От тази директория стартирайте изпълнимия файл peinst.cmd. Той ще копира всичко необходимо на USB устройството ви.
Ако има проблеми или нещо е останало неясно, консултирайте се с документацията на BartPE.
Рестартирайте и ползвайте със здраве.




0 коментара:

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар

Безплатна синхронизация на снимки, видео и файлове за Android - iPhone - iPad - Windows PC - Mac - Linux. До 20 GB дисково пространство + 250 MB бонус. Научете повече.

Популярни публикации